Vujović u Nišu: Za bolji kvalitet vazduha ulažemo 15,6 miliona dinara

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon što je obišla radove na regionalnoj deponiji u Pirotu, posetila je i Grad Niš, kojem je ministarstvo kroz konkurse za unapređenje kvaliteta vazduha dodelilo 15,6 miliona dinara.

Ona je precizirala da je za zamenu ložišta u domaćinstvima, iz budžeta ministarstva Nišu dodeljeno 12 miliona dinara, a za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja 3,64 miliona.

– Individualna ložišta su jedan od većih izvora zagađenja, i želimo da pomognemo Nišlijama da pređu na ekološki čistije energente. Mi smo sredstva prebacili gradu, koji će uskoro raspisati konkurs za raspodelu subvencija građanima. Očekujem da će to u velikoj meri da doprinese da kvalitet vazduha bude značajno bolji. Takođe, kroz ozelenjavanje i novu sadnju, Nišlije će dobiti zelena ostrva i koridore na opštinama Pantelej i Palilula – rekla je ministarka.

Vujović je pozvala rukovodstvo Niša da prati i nove konkurse ministarstva,priprema projekte i da iskoristi podršku koju država nudi. – U fokusu ministarstva koje vodim, ove godine je više nego ikad briga za čist vazduh i to je jedan od naših glavnih ciljeva. Zato smo, već na početku godine, po prvi put raspisali i sproveli konkurse za zamenu dotrajalih ložišta.

Bili smo brzi, ali bio je i Niš. Čestitam gradonačelnici Dragani Sotirovski, na brzo pripremljenim projektima – rekla je ona.

Vujović je istakla da ministarstvo na čijem je čelu, u Nišu sprovodi i značajan projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vredan 50 miliona evra. To je, prema njenim rečima, jedan od najsloženijih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz EU sredstava.

Ona je navela da je u Nišu započet još jedan veliki projekat uz podršku kineskih partnera koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, a reč je o sanaciji i proširenju gradske deponije, s ciljem da postane regionalni centar.

– Ovo je dokaz da smo potpuno posvećeni ekološkim problemima i zato ću još jednom da istaknem da nema mesta politizaciji ove teme. Ovo mora da bude oblast koja ujedinjuje svakog građanina, jer svi dišemo isti vazduh i svima nam je stalo da uradimo najviše što možemo kako bismo istorijske probleme iz ove oblasti što pre i što efikasnije rešili – poručila je Vujović.

Related posts

Usvojen program za unapređenje bezbednosti saobraćaja u 2021. godini

Administrator

Goran Đorđević novi načelnik Komunalne milicije u Nišu

Administrator

Sotirovski i Milovanović: Jaka država uz jake žene

Administrator