VUJOVIĆ: GRAD VRANjE PRVI DOBIJA NOVU OPREMU ZA SAKUPLjANjE OTPADA

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo što će Vranje i Vranjska Banja problem zagađenja rešavati koristeći termalne vode za grejanje, što je u Srbiji potpuno inovativan način.

“Predviđeno je da 60 stambenih jedinca u Vranju do sledeće grejne sezone bude priključeno na takav način grejanja, što govori da se u čitavoj Srbiji borimo sa zagađenjem na ispravan način a u vašem gradu i na inovativan”, rekla je Vujović.

Vujović je to rekla završavajući posetu Pčinjskom okrugu gde je na poziv predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić prisustvovala svim kapitalnim projektima koji se tiču zaštite životne sredine.

“Obišli smo postrojenje za preradu otpadnih voda. To je primer i dobre prakse, jer nas širom Srbije čeka izgradnja mnogo takvih postrojenja”, rekla je Vujović i dodala da su važna i 22 kilometra kanalizacione mreže koja idu uz postrojenje.

Prema njenim rečima, postrojenje će promeniti kvalitet života u Vranju kao i kotlarnica na biomasu koja će biti gotova do kraja godine.

“Sledeća grejna sezona biće mnogo bolja kada govorimo o aerozagađenju”, rekla je Vujović i dodala da čestita Vranju i Vranjskoj Banji što na inovativan način žele da reše problem.

Kako je podsetila, oni su učestvovali na dva konkursa vredna 17,7 miliona dinara.

“Na prvom će se menjati kotao koji će biti priključen na termalne vode. Koristiće se geotermalni način grejanja, što je inovativno, što nema nigde u Srbiji, ako se ne varam”, rekla je Vujović i ocenila da je to fantastična stvar.

Drugi konkurs bio je namenjen individualnim domaćinstvima koja će moći sa uglja da se prebace na toplotne pumpe za geotermalni izvor.

Vujović je podsetila da je potpisan ugovor za dodatnu opermu za javno-komunalna preduzeća u 34 opštine, kojima će biti podeljeni kontejneri, kante, čistilice…

“Grad Vranje i Vranjska Banja dobili su 140 kontejnera i 140 kanti i zahvaljujući toj opremi građani će početi da selektuju otpad, a to će tek raditi u punom kapacitetu po završetku regionalne deponije”, rekla je Vujović i dodala da očekuje brz početak radova na deponiji čije je temelje obišla.

Related posts

U Vranju 137 osoba na bolničkom lečenju, smanjuje se broj prvih pregleda

Administrator

Raste broj novih slučajeva korona virusa

Administrator

U KC Niš 305 pacijenata

Administrator