U Prokuplju završena Spomen-soba Gvozdenom puku, otvaranje krajem meseca

Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika “Gvozdenog puka” u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. U Muzeju nakon opremanja najavljuju i otvaranje, krajem ovog meseca.

Spomen-soba će biti sastavni deo spomen-parka “Gvozdenom puku” u Prokuplju koji je otvoren 2018. godine, a podignut je na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u Prokuplju.

Projekat je podržalo Ministarstvo pravde za sanaciju i adaptaciju samog objekta, a Ministarstvo kulture sa kompletnim unutrašnjim opremanjem. Trenutno se radi na izradi štampanog materijala, postera, brošura i publikacija. Pripremamo i izložbeni materijal vezan za Gvozdeni puk, s obzirom na to da Muzej raspolaže zbirkom „Gvozdeni puk 1912-1918. godine“, kao i sa 117 predmeta poput medalja, revolvera, mina, čuturica, knjiga, fotografija i drugih dokumenata koji će biti iskorišćeni za izložbeni prostor u vitrinama – kažu u prokupačkom Muzeju.

Ističu da će se u ovom prostoru posle otvaranja održavati javna predavanja o Gvozdenom puku, promocije knjiga, izložbe o Prvom svetskom ratu, a biće organizovan i obilazak turista i poseta ekskurzija.

Sredstva od 4 miliona dinara za uređenje prostora su od Ministarstva pravde, od odlaganja krivičnog gonjenja.

Related posts

Biblioteka u Leskovcu poziva građane da doniraju knjige za Odeljenje pedijatrije

Administrator

Maja Gojković otvorila spomen-sobu „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine“ u Prokuplju

Administrator

Još jedna premijera u niškom teatru. „Lice“ u režiji Vasila Vasileva uskoro pred publikom

Administrator