SRBIJA NAREDNIH 5 DANA POD KLJUČEM

Srbija je narednih pet dana pod ključem u pokušaju da se koroni stane na put, odlučio je krizni štab, koji je tako opet napravio kompromis između privrede i zdravlja budući da je medicinski deo tražio zatvaranje na 14 dana.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će do ponedeljka biti zatvoreno sve osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka i benzinskih pumpi, ali da neće biti policijskog časa. I da je to kompromis jer je medicinski deo kriznog štaba tražio zatvaranje na 14 dana.

– Dugo smo i žustro razgovarali po pitanju mera, pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije. Da nemamo kompromise, ili bi privreda propala, ili bi potpuno pukao zdravstveni sistem. Ovako svi zajedno i dalje držimo glavu iznad vode – rekla je Brnabićeva i dodala da će raditi i državne institucije i pošta, dok će sve što je moguće preći na rad onlajn.

– Već je čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano inficirano britanskim sojem, za koji se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera – istakao je prof. Tiodorović i dodao da će u ponedeljak najverovatnije biti sledeća sednica kriznog štaba, kada će medicinski deo štaba tražiti produženje mera. Da se razmišlja o testiranju za sve koji se okupljaju na žurkama i da se za njih pooštre sankcije, istakao je dr Predrag Kon.

– Razmatramo društveno korisni rad za one koji svesno krše mere jer ima puno posla u kovid bolnicama koji ne traži medicinsko znanje. To je ozbiljan predlog da se tome pristupi jer boce sa kiseonikom zahtevaju fizičku sposobnost, pošto su tu obično mlađi ljudi u pitanju – rekao je Kon i dodao da su usvojene mere kompromis, ali da to nije dovoljno jer se posle pet dana neće videti njihov efekat.

Related posts

Puštena u rad platforma “Čuvam te” za borbu protiv vršnjačkog nasilja

Administrator

U planu rušenje nadvožnjaka Ančiki zbog izgradnje kružnog toka

Administrator

U Pčinjskom okrugu jedna osoba pozitivna

Administrator