Puštena u rad platforma “Čuvam te” za borbu protiv vršnjačkog nasilja

Platforma “Čuvam te”, prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji, puštena je u rad, objavila je premijerka Ana Brnabić. Navela da je platforma namenjena deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali da će je koristiti i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se zajedno borili protiv tog problema.

Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije””, navela je Brnabić na Instagramu.

Istakla je da vlada ima nultu toleranciju prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima i dodala da je zato izmenjen Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog važnog problema.

“Posebnu pažnju usmeravamo ka adekvatnoj komunikaciji sa decom, njihovim porodicama, građanima, pravovremenom informisanju i obezbedivanju sigurnog mesta za sva pitanja koja se tiču ove vrste nasilja”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je platforma “Čuvam te” jedan od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva.

Objasnila je da na platformi “Čuvem te” roditelji, učenici i nastavnici mogu na jednom mestu naći sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u razlicitim situacijama, a objedinjuju sve nadležne resore – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo zdravlja.

Premijeka je istakla da je platforma vlasništvo sve dece, svih prosvetnih radnika i građana Srbije i da je njena svrha da obezbedi sigurnije okruženje, bezbrižnije školske dane i pomogne u zdravijem i lepšem odrastanju sve dece Srbije.

Related posts

Tokom predhodne nedelje 50 vozača isključeno iz saobraćaja

Administrator

Spisak ulica koje će u ponedeljak biti zatvorene u Vranju?

Administrator

Nestao Dejan Mihailović

Administrator