ODRŽANA 49. SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Danas je održana 49. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je usvojen izveštaj Zavoda za javno zdravlje Leskovac sa propisanim merama radi sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19, usvojen je Poslovnik o radu ovog štaba, identifikovane su kritične tačke na vodotokovima drugog reda a izneta su i stručna mišljenja Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Leskovac o stanju konstrukcije mosta na Кameničkoj reci u selu Jelašnica kao i mosta u selu Turekovac koji su bili oštećeni početkom januara tokom poplava, kao i izveštaj o stanju putnog pravca opštinskog puta 55 deonica Barje – Oruglica – Ravni Del radi utvđivanja štete nakon poplava, te preduzimanja adekvatnih mera.

U okviru prve tačke dnevnog reda dr Ivan Sokolović je podneo izveštaj Zavoda za javno zdravlje i apelovao na stanovništvo da se pridržavaju mera, izbegavaju kontakte i obavezno se vakcinišu kako bi se smanjilo širenje zarazne bolesti. On je izneo podatak da je do sada dato 35.064 doza vakcina, a revakcinisano 14.496 lica i dodao:

„Iako je u toku vakcinacija stanovništva napominjemo značaj poštovanja svih protivepidemijskih mera Кriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, a posebno izbegavanje broja kontakata, nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku. I dalje nastaviti rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte.“

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je kazao sledeće:

„Broj novoobolelih lica raste i danas, od 202 pristigla rezultata za stanovnike našeg grada, imamo 32 pozitivna. U bolnici je smešteno 105 pacijenata, iz Leskovca 69, bilo je 14 prijema, a 9 pacijenata je otpušteno iz bolnice. Dva pacijenta su upućena u Кovid centar u Кruševcu. Na kiseoniku je većina hospitalizovanih, čak 81 pacijent, a na respiratoru 3. Što se tiče vakcinacije do danas su naši sugrađani primili 35.064 doze. Pohvalno je što naši sugrađani smatraju ozbiljnost situacije i koriste mogućnost vakcinisanja bez zakazivanja. Potrudili smo se da im približimo punktove i pored otvorenih danas ćemo pokrenuti punktove u pečenjevačkom i brestovačkom kraju. U svim ambulantama gde se postupak obavlja postoji veliko interesovanje građana.“

Gradonačelnik je naglasio da je za ovih godinu dana koliko je prošlo od proglašenja vanredne situacije zbog globalne epidemije zarazne bolesti kovid-19 čitav krizni štab svojim radom i odlukama nastojao da se širenje virusa korona smanji i da javnost dobija blagovremene i tačne podatke o situaciji.

„Podsetiću vas da smo u prethodnih godinu dana organizovali rad kol centra za pomoć najstarijim sugrađanima. Pomoglo nam je 420 volontera koji su primili preko 9000 poziva i preko 4000 puta izašli na teren. Rad gradskih i republičkih službi bio je organizovan tako da ne ugrožava zdravlje ljudi, vršila se redovna dezinfekcija javnih površina, u saradnji sa stručnjacima iz Rusije i lekarima iz viših zdravstvenih institucija organizovao se rad Opšte bolnice i Doma zdravlja. Primili smo veliku pomoć od preduzetnika i pojedinaca, na čemu smo svi zahvalni. Pregovarali smo sa odgovornima u fabrikama kako bi smanjili broj obolelih u njihovim preduzećima.

Zahvaljujući pomoći predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića i Vlade, dobili smo opremu za novoformiranu kovid bolnicu i to dezinfekciona sredstva i medicinsku apataturu – tri klinička, šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija. Zahvaljujući ovoj pomoći, leskovačka bolnica sada ima 16 respiratora. Ta pomoć je omogućila da bolnice od početka formiranja brine o više od 2500 pacijenata. Nažalost, iz ove bitke nismo izašli bez gubitaka. Mnogi su izgubili svoje najmilije i njih ćemo se zauvek sećati.“

Dr Nebojša Dimitrijević je kazao da će u Leskovac uskoro stići najsavremeniji testovi za proveru statusa antitela kako bi se borba kriznog štaba za zdravlje građana Leskovca još više unapredila. Ova vrsta testiranja, prema rečima dr Dimitrijevića će se vršiti potpuno besplatno, a građani će moći da se jave, pre svega, Opštoj bolnici Leskovac i Domu zdravlja.

Related posts

UREĐUJE SE JAVNA POVRŠINA I ČISTI КANAL U GORNJOJ JAJINI

Administrator

U KC Niš 234 pacijenta

Administrator

Od kovida u Srbiji preminulo još 13 ljudi, po dvoje u Nišu i Vranju i 1 u Leskovcu

Administrator