Na niškom aerodromu počinje izgradnja novog terminala

Izgradnja nove terminalne zgrade i novog kontrolnog tornja na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu, trebalo bi da počne ove godine.

Kompletna gradnja nove i rekonstrukcija postojeće terminalne zgrade koštaće oko 12 miliona evra.

Priprema terena za novu aerodromsku zgradu, na parceli levo od postojećeg objekta, završeno je tokom juna prošle godine. U toku je završna faza izrade projektno-tehničke dokumentacije i postupak dobijanja dozvole za gradnju.

„Očekujemo da izgradnja počne ove godine. Aerodrom u Nišu je odlukom Vlade Srbije od posebnog značaja, što podrazumeva ubrzavanje izdavanja potrebnih dozvola i nesmetano finansiranje kompletnog projekta. Ove godine bi trebalo da se završi sva papirologija i da počne gradnja novog tornja. Naša očekivanja su da 2022. imamo novu terminalnu zgradu sa pratećim stazama i platformom“, kaže Mihajlo Zdravković direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“.

Navodi da u ovom preduzeću planova ima mnogo. Jedan od njih je proširenje poletno-sletne staze i platforme, ali treba biti realan pa ne očekivati da se i taj plan ostvari tokom 2021. godine, kaže Zdravković.

„Postupak javne nabavke za izbor projektanta za proširenje rulne staze i platforme je završen. Završavamo projektno-tehničku dokumentaciju i čim budemo dobili građevinsku dozvolu, kandidovaćemo ove projekte za finansiranje ka nadležnom ministarstvu. Izgradnju bismo mogli da očekujemo, možda, naredne godine“, kaže Zdravković.

Prošle godine, korona je ispraznila aerodrome, prizemila avione i donela velike gubitke aviokompanijama. Taj period u niškoj vazdušnoj luci iskoristili su za nabavku i instaliranje nove opreme za prijem robe i kontrolu putnika.

„Mnogo toga je novo kod nas. Početkom godine završili smo javnu nabavku putem koje smo pribavili teški traktor, odnosno pushback vozilo koje služi za potiskivanje aviona. Do sada je za te namene korišćena rashodovana oprema sa beogradskog aerodroma koju smo dobili na pozajmicu, ako se ne varam, pre 15 godina. Stigla nam je i nova oprema neophodna za pregled putnika, prtljaga i robe, a u decembru nam je stigao novi vazdušni starter“, ističe Zdravković.

Na aerodromu „Konstantnin Veliki“ u toku je instalacija sistema svetlosne signalizacije u otežanim uslovima i smanjene vidljivosti prilikom sletanja.

Related posts

Niški gradski odbor Srpske napredne stranke ostao je bez poverenika

Administrator

Još 72 obolelih od kovida u Nišu, 6 u Leskovcu, u Vranju na lečenju 107 pacijenata

Administrator

Čestitka predsednika Skupštine grada Niša Bobana Džunića za Dan državnosti

Administrator